Bakan Bayraktar çok büyük bir elektrifikasyon dalgasının geldiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında düzenlenen “Geleceğin Teknolojik Ekosistemi: İnsanlık ve Gezegenin Faydası İçin” başlıklı oturumda konuştu.[1]
Bakan Bayraktar konuşmasında ilk ve en önemli önceliklerinin vatandaşlarına güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiyi, çevreci bir şekilde sunmak olduğunu kaydederken, artan elektrifikasyonun bunu başarmayı her geçen gün daha da zorlaştırdığını kaydetti.
Alparslan Bayraktar, elektrikli araçların gelişimi ile ulaşım alanında temel bir değişim yaşandığını, binalarda elektrifikasyonun arttığını, yapay zekadaki gelişmelerin de küresel olarak çok büyük bir dalga olarak elektrik talebini artırdığına dikkat çekti.
Türkiye’nin elektrik talebinin de ekonomik büyümeye bağlı olarak her yıl yüzde 4-5 oranında değiştiğini kaydeden Bakan Bayraktar, artan bu talebe karşılamak için yenilenebilir enerji ve nükleer enerji alanında belirlenen hedeflerden bahsetti.
Konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerjide muazzam bir kapasitesi olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, Türkiye’nin gelecek 12 yıl için yenilenebilir enerji alanında yıllık 5 GW olmak üzere 60 GW’lık yeni güç hedefi getirdiğini kaydetti.
Enerji verimliliği alanında da 2024-2030 dönemini kapsayan çok güçlü hedefler koyduklarını ve gelecek 7 yıl içinde bu alana 20 milyar dolarlık yatırımların yapacaklarını söyleyen Bakan Bayraktar, bu sayede yıllık 100 milyon ton emisyonun önüne geçileceğini ifade etti.
Konuşmasında nükleer enerji olmadan emisyon azaltım hedefine ulaşılamayacağını da savunan Bakan Bayraktar, Türkiye olarak da Rosatom işbirliği ile dört reaktör içeren bir santralin devreye alacaklarını, benzer başka reaktör yatırımları da yapılacağını, ayrıca yeni gelişen fakat güvenilir bir teknoloji olan küçük modüler reaktörler alanında da 5 GW’lık güç hedeflendiğini kaydetti.
Bayraktar yeşil hidrojen ile karbon tutma ve yakalama gibi teknolojilerin izlendiğini de sözlerine ekledi.
Enerji Bakanı Bayraktar’ın son dikkat çektiği alan ise madencilik oldu.
Bakan Bayraktar yeşil enerji kaynakları ile elektrikli araçlar ve enerji depolama gibi alanlarda kullanımı için nikel, kobalt ve nadir toprak elementleri ihtiyacın artacağını ve gelecek yıllarda bu kaynakları kimin sağlayacağını çok önem kazanacağına vurgu yaparken, Türkiye’nin de bunun için Afrika ve Güney Amerika gibi bölgelerde işbirlikleri kurmanın çok önemli olduğunu düşündüğünü ifade etti.
[1]
Kaynak: Yeşil Ekonomi